reispas Vraag reispas aan

Vervoer van maandag t/m zaterdag | BEL: 06-13839915

Naoberbus

ONDERTUSSEN IN DE BUS

Rubriek van onze vrijwilligers met mooie verhalen.


BBQ 2019 voor vrijwilligers groot succes

 

Elk jaar wordt er voor alle vrijwilligers van de Naoberbus en hun partners maar ook voor de oud gedienden een BBQ georganiseerd. Ook nu was de lokatie op het erf van Peter en Joke van Rijsingen en dat lijkt garant te staan voor mooi weer, we hadden in elk geval een prachtige middag en avond, net als vorig jaar.

De middag werd geopend door coördinator Peter van Rijsingen met een welkom aan alle aanwezigen waarna hij de voorzitter Bert Nijendijk het woord gaf. Bert bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet in het afgelopen jaar en werden vrijwilligers die het afgelopen jaar afscheid namen van de Naoberbus in het zonnetje gezet met een dankwoord, een flesje wijn en/of bloemen voor de partner. Ook de organisatoren van de BBQ werden niet vergeten.

De BBQ werd opgestookt door Frans Bluemers, ambachtelijk slager “in ruste”. Samen met zijn assistente wisten ze het vlees een fantastische smaak te geven. Het speciaal uit Duitsland gehaalde vlees was van absolute kwaliteit. Ook de door Frans zelf gemaakte salades waren om de vingers bij af te likken.

Het bleef tot laat in de avond reuze gezellig. Hulde aan de mensen die de BBQ hebben georganiseerd, Peter en Joke voor het beschikbaar stellen van hun erf. Vooral ook dank aan onze klanten die regelmatig onze fooienpot weten te vinden, zonder de bijdragen uit de fooienpot geen BBQ.

3-4 juli 2019 - Wat heeft de NaoberBus met Wim van Est?

Maar eerst even dit:

Laat in de middag wordt een technisch probleem gemeld aan de bus. Verder vervoer is niet meer mogelijk en wat te doen want er staan voor de volgende dag een flink aantal ritten met rolstoelers ingepland. We gaan naarstig op zoek naar een huurbus en gelukkig vinden we in Lichtenvoorde een bedrijf dat meldt dat we de volgende ochtend een bus kunnen ophalen. De volgende ochtend dus vroeg op pad en de huurbus blijkt een prima vervanger en kunnen we alle ritten volgens planning rijden. In de loop van de dag zoekt de garage naar de oorzaak van de storing aan de Naoberbus en tegen 16:00 uur wordt de oorzaak gevonden maar is nog niet verholpen ...

De garage begrijpt de urgentie, de monteur biedt aan om langer door te werken en eventueel de andere dag vroeg te beginnen. De reparatie wordt echter diezelfde middag verholpen, de bus is weer inzetbaar en de huurbus kan terug naar Lichtenvoorde.

Al met al met geweldige inzet van alle betrokkenen kan de volgende dag de normale gang van zaken weer worden opgepakt. Een hectische dag ook voor de chauffeur van de Naoberauto die het gedoe met de bus voor een groot deel heeft moeten opvangen. Maar ook een dag met leuke ontmoetingen in de auto:

Het gebeurt niet elke dag dat je een oud wielerkampioen mag vervoeren. Een vitale man van 89 jaar vertelt honderduit over zijn wielerervaringen. Hij reed in de tijd van Wim van Est en heeft hem verschillende keren verslagen. De tegenstanders beschikten al over derailleurs toen hij zelf nog op een fiets zonder versnellingen reed. Een oneerlijke strijd natuurlijk, maar toen heeft ie een paar derailleurs op de kop weten te tikken en zelf gemonteerd. Een volle prijzenkast volgde.

Deze oud-kampioen woont nu al 70 jaar in hetzelfde huis met een mooie vlaggenmast in de voortuin waaraan de vlag van de Achterhoek wappert. Waarom van de Achterhoek? “Nou”, zegt hij, “hier wapperde eerst de vlag van Eibergen maar deze is onlangs gestolen en van de buurtbewoners kreeg ik de vlag van de Achterhoek cadeau en die wappert nu trots in mijn voortuin”.


11 juni 2019 - De dansklumpkes blieven thuus

Vandaag een rit van Eibergen naar Neede. De chauffeur is druk in gesprek met de passagier en bespreekt met haar de mogelijkheden voor een rit van a.s. zaterdag. Zij wil graag naar Erve Brooks in Gelselaar om de 80e verjaardag van haar zus te vieren. Het gesprek leidt af en de chauffeur mist de afslag binnendoor naar Neede. Dan maar een stukje om en dus tijd om wat langer met elkaar te kletsen ...

Mevrouw heeft als kind in Gelselaar gewoond, ze vertelt over haar oorlogsherinneringen.  Ze kreeg les in de huiskamer van de boerderij van haar vader want de school in Gelselaar was bezet en in beslag genomen. Het schoolplein stond vol met jeeps en oorlogstuig. De brandbommen vergeet ze nooit meer ...

We passeren het (voormalige) danspaleis bij de splitsing van de weg naar Haaksbergen en Neede. De chauffeur wil natuurlijk graag weten of de klant daar weleens geweest is. "Jazeker", antwoordt ze, "maar alleen om een stukje te eten, want dansen mijnheer dat mocht ik vroeger niet. Ik ben gereformeerd opgevoed en de kerk vond dat dansen niet kon, dus van mijn ouders kreeg ik daarvoor geen toestemming”. Ze kan er nu om lachen dat in die tijd zo’n verbod (zeg maar gebod) gewoon werd opgevolgd. Jammer vond ze het wel, want dansen heeft ze nooit meer geleerd. En dat is best jammer, want met de twee nieuwe heupen die ze onlangs heeft gekregen, zou dat nu weer gewoon kunnen ...

De rit voor zaterdag naar Erve Brooks wordt door de planning geregeld, mevrouw kan een gezellige verjaardag tegemoet zien, mooi feestje maar de dansklumpkes blieven thuus.


19 april 2019 - NaoberBus oefent rolstoelvervoer met nieuwe klant

Vandaag bracht de chauffeur van de bus een onverwacht bezoek aan een klant die zich had aangemeld als nieuw lid. De klant is rolstoelgebonden en wil binnenkort regelmatig vervoerd worden naar de dagbesteding op een zorgboerderiij. De planner van vandaag had bedacht dat zo'n eerste rit met een rolstoeltaxi best ingrijpend kan zijn. Hij vraagt de chauffeur of hij tussen de ritten door van vandaag eens bij deze klant langs wilt gaan.

Zo gezegd zo gedaan, de chauffeur belt aan en legt uit dat hij de rolstoelbus komt laten zien. De klant en zijn echtgenote zijn aangenaam verrast en zeggen wel even tijd te hebben. Ze maken samen een proefrit en zo kan worden ervaren hoe het is om met de lift de bus in te gaan en hoe het voelt om in een rolstoel vervoerd te worden. Na deze proefrit vraagt chauffeur om bij de ritten naar de dagbesteding op tijd klaar te willen staan. De chauffeur legt uit dat het veilig inzetten en het zekeren van de rolstoel en natuurlijk ook de klant zelf zorgvuldig gedaan moeten worden en neemt wat tijd in beslag. En je wilt natuurlijk dat de vervoersritten die erna volgen ook op tijd worden verreden ...

Vaak maakt een klant die rolstoelgebonden is en voor het eerst zo'n rit gaat maken, zich van tevoren toch wat nerveus. Met zo'n proefrit wordt dit voor groot deel weggenomen, de klant beaamt dit en is blij met deze onverwachte geste.

5 april 2019 - Je verjaardag vier je samen met ...DE NOABERBUS

Mevrouw Theunissen uit Borculo was 80 jaar geworden, een mijlpaal. En dat wilde ze graag vieren met de kinderen, vrienden, bekenden én naobers zoals later bleek. Vandaag vierde ze dat met de zwemvrienden in Neede. En zoals alle keren laat zij zich vervoeren met ... hoe kan het anders, de NaoberBus. Al op de heenweg zei ze tegen de chauffeur "maar mijn verjaardag wil ik ook vieren met de NaoberBus, hoor!". En zo gebeurde het, nog vóórdat de terugweg werd aanvaard, gebak voor de chauffeur, heerlijk! 

Wat een blijk van waardering voor de NaoberBus. Mw. Theunissen, nogmaals van harte gefeliciteerd met uw verjaardag en we hopen dat we u nog vaak naar het zwembad (of elders) mogen brengen.

30 maart 2019 -  Zonnebloem Berkelland verzorgt rondrit met de NaoberBus

Op zaterdag 30 maart heeft de NaoberBus een rondrit door de regio verzorgd voor de Zonnebloem, afdeling Berkelland. Een rit van 2,5 uur door de verschillende kernen en kerkdorpen van Berkelland met als centraal thema de N18. De rit startte op het kerkplein in Beltrum en kende een pauze met koffie en appeltaart bij Baan in Geesteren. Mede door het prachtige lenteweer en het delen van ervaringen (dochter van de chauffeur heeft boerderij moeten verplaatsen vanwege de komst van de N18) werd het een levendige en geslaagde rondrit.

22 maart 2019 - "Heitje voor een Karweitje" op een fraaie lentedag 

Met de bus met een klant vanuit Borculo op weg naar Neede. Een gespecialiseerde schoenwinkel aldaar is de bestemming. Een leuke rit begeleidt door een lentezonnetje die de mist verdrijft. Het prachtige landschap van de Achterhoek ontvouwt zich voor onze ogen. De eerste kleuren groen van de bomen, de bloesem van de magnolia’s, niets ontsnapt aan de aandacht van de klant.

De bus wacht bij de schoenmaker totdat de klant daar klaar is. Mevrouw komt aangelopen en vraagt met een aarzeling in haar stem: “mijnheer de chauffeur, zou ik ook even naar een winkel verderop kunnen gaan. Mijn buurvrouw heeft gevraagd of ik voor haar daar een boodschap wilde doen. Ik heb niets beloofd natuurlijk”. De chauffeur lacht en antwoordt: ”natuurlijk kan dat. Dan hebt u uw goede daad voor vandaag gedaan, en ik ook”. De klant is tevreden en goed gemutst dat ze haar buurvrouw een plezier kan doen. Het gesprek gaat verder over “heitje-voor-karwijtje”. We vinden jammer dat dit niet meer bestaat en hebben er beiden goede herinneringen aan. Op de weg terug naar Borculo rijden we nog even over Geesteren om een paar klantenpassen te bezorgen. Een mooie rit door het buitengebied. Binnen een uur is mevrouw weer thuis en kan haar belevenissen vertellen aan haar echtgenoot.

13 maart 2019 - Pech onderweg

Vandaag geen vrijdag, maar wel de 13e en toch dikke pech. Onze NaoberAuto laat ons in de loop van de middag in de steek. Wat te doen, klanten staan te wachten, het rijschema is volgepland. Dan blijkt de improvisatiekracht van onze vrijwilligersorganisatie. De chauffeur schakelt de ANWB Wegenwacht, de garage én de planner in. De planner verschuift nog een rit naar de bus en springt zelf in zijn auto om klanten op tijd naar hun bestemming te brengen.

De NaoberAuto wordt ondertussen naar de garage gesleept en dan blijkt dat het probleem minder groot is dan verwacht. De garage zal zijn best doen om de volgende ochtend rond 10 uur de auto weer rijklaar te hebben. Maar ook dan moeten de eerste uren van die dag een aantal ritten worden overgenomen. Via de chauffeurs app-groep melden zich twee vrijwilligers die met eigen vervoer de klanten naar de plaats van bestemming zullen brengen.

Maart 2019 - Rondrit met blije klant

 Begin maart haalde één van onze chauffeurs een klant op uit Borculo om deze weer thuis te brengen ... De chauffeur vertelt de klant dat hij daarna zal doorrijden naar Rekken om een klant met rolstoel naar een eetadres te brengen en vervolgens een andere klant moet ophalen in Eibergen om die naar het woonadres in Neede te brengen. De klant vraagt: "Kan ik niet meerijden ... ik ben toch alleen, niemand wacht er thuis en dan kan ik eens mooi zien wat er in de regio allemaal veranderd is?". De chauffeur aarzelt geen moment en zegt: "Natuurlijk kan dat".

De klant geniet met volle teugen van de rit en wijst de chauffeur op alle dingen die hem onderweg opvallen. Nadat de rolstoeler is opgehaald ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek tussen beide klanten. In Rekken genieten ze van het mooie pleintje waar de eetgelegenheid is gevestigd, lekkere geuren waaien hen tegemoet. De reis wordt voortgezet naar Eibergen, bij een zorgcentrum wordt een volgende klant opgehaald en onderweg naar Neede wisselen ook deze klanten levenservaringen uit. Veel parallellen worden gevonden, ze hebben ooit hun partner verloren en wonen nu alleen thuis. Terug in Borculo stapt de klant tevreden en voldaan uit. Een ritje van 5 minuten is een rondrit van anderhalf uur geworden.

5 Februari 2019 - Helpende hand zichtbaar

De Helpende Hand is meer dan duidelijk zichtbaar in een situatie die zich voordeed bij één van onze klanten. Mevrouw heeft een boodschappenrit aangevraagd en de chauffeur meldt zich op de afgesproken tijd. Zij voelt zich echter niet goed waarna de chauffeur haar direct naar de huisartsenpraktijk brengt. Anderhalf uur later rijdt de chauffeur opnieuw naar de huisartsenpraktijk en verneemt dat mevrouw voldoende hersteld is. Boodschappen doen kan ze vandaag niet meer en wordt door de chauffeur thuis gebracht. De chauffeur besluit voor haar de noodzakelijke boodschappen in huis te halen.

naar boven